Leírás

rendszertelen és önkényes szelekció, véleményprovokáló gondolattorna

Utolsó kommentek

  • / yossarian /: @rabelais: Látod, pedig ez az igazi közszolgálatiság. Nem nézi, honnan jön a hülyeség, csak lecsap rá. (2013.04.15. 20:26) [shorttrack] 02
  • rabelais: Lehet az MSZP politikusokat nem szeretni, lehet kritizálni. De amit te csinálsz, az egyik sem, csak egy nagy odafingás. Ez meg téged minősít. (2013.04.15. 06:48) [shorttrack] 02
  • / yossarian /: @VacakBlogHu: Én is azt látom, hogy versenyzői részről nem lenne akadálya egy újabb történelmi kornak, mert tobzódunk tehetséges emberekben (Alonso, Raikonnen, Vettel, Hamilton, kicsit mögöttük But... (2013.04.12. 19:25) The crying game
  • VacakBlogHu: @/ yossarian /: Sajnos csak 1000 karaktert enged a motor, így a válaszom 5/6-a nem ment át. Szét akartam szedni részekre, de ekkor közölte a motor, hogy várnom kell két hozzászólás között. Nem volt ... (2013.04.12. 18:30) The crying game
  • / yossarian /: @VacakBlogHu: Itt most nem a szokásos egydimenziós összehasonlításról van szó, mint amikor azt mérlegeljük, hogy Schumacher vajon odapörkölt volna-e Fangionak. Ez egy komplexebb, a teljességre ugya... (2013.04.12. 17:23) The crying game
  • Utolsó 20

Címkék

Aláírásgyűjtés, mint a politikai demagógia csúcstechnológiája

/ yossarian / 2013.03.25. 00:53

             A demagógia a politikai mainstream bejáratott műfaja, alkalmazása azon az egyszerű és igaz felismerésen alapul, hogy az istenadta nép valójában végtelenül sötét vágóhídi marha, kevés, épp ezért a szavazatok felől nézve elhanyagolható kivétellel. Nem véletlen tehát, hogy bármikor elő lehet húzni a kalapból valami populista maszlagot, amivel aztán több légy is ütve vagyon egy csapásra, hiszen egyszer témameghatározó, másodszor figyelemelterelő, harmadszor népszerűségnövelő, és még megannyi, megszámlálhatatlan áldásos funkciója van.
            Hogy melyik néz minket hülyébbnek, a jobb- vagy a baloldal, nálunk igazából sosem volt kérdés. A politikai demagógia mocsarába süllyedni a Fidesznél magabiztosabb és eltökéltebb léptekkel talán csak Berlusconi Olaszországának, vagy Castro Kubájának sikerült, ám a „nemzeti konzultáció” révén mi már rögtön intézményesítettük is. Az előző országbirtoklásuktól most nagyvonalúan eltekintve kezdődött ez a fülkeforradalomra, és a kétharmadra való folyamatos visszahivatkozással, folytatódott az egykulcsos adórendszerre való áttérésnél az „ezzel mindenki jobban jár” nyilvánvalóan hazug mantrájával (amely legutóbb a felsőoktatási hisztériában újból felbukkant), és számtalan manifesztációja után a napokban következő állomására érkezett, a rezsicsökkentés ügyének elköteleződve, aláírásgyűjtő ívek formájában.
            Furcsa társasjáték ez az aláírás-gyűjtögetés, petíciózgatás. Praktikus, mérhető haszna egyedül annak van, ha az OVB kiírja népszavazásra, vagy kötelező parlamenti tárgyalásra a témát, bár ez utóbbi gyakran értelmetlen komédiába csap az átlag képviselői színvonalnak megfelelően. Egyébként összejöhet nyolcmilliárd aláírás is Bándy Kata gyilkosának nyilvános akasztását követelve, vagy szorgalmazhatja a képviselői fizetések megcsapolását, akárhány százalékának lélegeztetőgépekbe pumpálását (ez meg ugye pont egy Mszp-közeli demagógiamém), a társadalmi szolidaritás demonstrálásán kívül semmit nem jelent. Amivel kitörölheted. „Tiltakoznak, majd hazamennek”. Szart sem ér az egész, ha csak kiabálsz, de nem teszed tönkre a gépet.

 

                Azt egyébként nem nehéz belátni, hogy az aláírásgyűjtés természeténél fogva ellenzéki műfaj. Mert ha a kormányrúd a te kezedben van, akkor megoldod erőből, nincs szükséged a tömegindex növelésére. Terülj, terülj asztalkám, csak kimondod, és már zabálhatsz is. Alkotmány, magánnyugdíj-megtakarítások, köztelevízióban dolgozó szakemberek, minden és mindenki megy a levesbe, az én farkam kétharmad, bárkiénél nagyobb. A szádba tolom, akkor is, ha nem akarod.
            Aztán egyszer csak beesik valaki a Századvégtől, vagy a Nézőponttól, ezektől a függetlenségüktől független lakájközvéleménykutató, seggpolírozó nagyiparosoktól, hogy Viktor, baj van, zuhan a lájkolók száma, ekkora farokkal már nem te mégy mélytorokra a következő pornófilmben. De nem baj, mert mi értünk hozzá, hogyan meredjen égnek újra a léc, be kell kenni gyógyító balzsammal, itt is van, ni, a neve rezsicsökkentés.
            Ezzel kiszúrjuk a szemüket, az energiaszolgáltatók meg majd persze zúgolódnak kicsit, aztán nem mennek haza. Viszont mi szépen megköröztethetjük, hogy milyen faszagyerekek vagyunk, elindíthatjuk megint a demagógiagyárat: napirend előtt nekimehetünk a nekünk tabu, független igazságszolgáltatásnak, ha kekecmód első fokon aggályoskodnának, és aláírásgyűjtő-performanszokat szervezhetünk, ahol az altisztek, kiskatonák narancslétől gyöngyöző homlokkal mocskoskapitalistázhatnak, fényezhetik a pártegónkat, fürödhetnek ennenmagunk ájtatos dicséretében.
            Az első erőszakot ugyanis a kormány követte el az intézkedéssel, és mint ez már tisztázva vagyon, a nulladikban, a privatizációban, az árak elszabadulásában, a gyarmatosítás jóváhagyásában is 20 évnyi elévülhetetlen szerepe van. (Mint a devizahitelezés gátszakadásában a felelősségrevonást eddig elsunnyogó PSZÁF-nek, de momentán nem ebben a kávéházban tartózkodunk). Megoldotta erőből, és a befektetéseit védő nyugat-európai országokat, a szemtelenül profitmaximalizáló energiacégeket plebsfelhatalmazással, holmi aláírásgyűjtő ívekkel  nem fogjuk megríkatni, a véleményüket megváltoztatni. Ha vissza akarnak vágni, vissza is fognak, hiába írja alá Kis Pista, Nagy Józsi, vagy Bono a U2-ból.
       Akkor meg mivégre ez a harcias láz, ez a segítségkérés, hogy álljunk ki az intézkedés mellett a kormány igazságharcában? Egyszerű szavazatvásárlás, mint választások előtt a kocsmában állni a feleseket a falunépének. Csak még annyival tahóbb is, hogy a költséget ráverték másra, teljes joggal, tegyük hozzá gyorsan. Szóval jót tesz a népével a kormány, utána pedig gőgösen veri a mellét, a felháborodásból diadalívet ácsol magának, az eredendően protestálásra kifundált petíció műfaját egy végtelenül buta népünnepéllyé silányítja.
         Így, ellenkező előjellel pedig elsősorban nem az ellenség torkának szegezett kés éle, hanem a megerősítés pszichózisa dominál. A protest jelleg háttérbe szorul, átadja helyét a helyeslő bólogatásnak, összezárja a sorokat, a (Fidesz-szavazó)tábor belső koherenciáját növeli. Ez a másodlagos, az eredetitől eltérően egyáltalán nem természetes, sokkal inkább kitenyésztett, génkezelt funkciója az aláírásgyűjtésnek.  Célja csak egy van, a népszerűségindex felfelé tornászása, tehát egyfajta politikai potencianövelő. Ez ma a demagógia egyik csúcstechnológiája. Mert olyan marhát majd nyilván nem találsz a határban, aki ne örülne annak, hogy holnaptól kevesebbet kell tejelnie. Bezzeg, ha a népedet tarkón akarod csapkodni, új adókat bevezetni, vagy csak a régieket megemelni, akkor kerülöd az zembereket, nem mégy ki az utcára lajstromozni, nem kéred a támogatásukat, mert még téged vágnának pofán.
          Most viszont lesz tízmillió aláírásod, amit majd odatolsz Barroso, meg a GDF Suez asztalára, ők meg pont leszarják, és ha bedurrannak, egy-két éven belül visszaküldenek egy megnyert EU-versenyjogi peranyagot. Jártunk már így. De az aláírásgyűjtő ívek biztos jól mutatnak majd a Nemzeti Múzeum valamelyik vitrinjében, vagy faliposzterként a miniszterelnöki dolgozószobában. Sőt, akár az Alaptörvénybe is beemelhetjük, az mostanában úgyis megemészt mindent, egy kis demagógia már nem árthat neki.

Címkék: politika közélet

39 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrack.blog.hu/api/trackback/id/tr395165006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.26. 10:52:32

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.25. 23:36:07

Ellenzék, az igazi kétharmad!

Kérlek tegyél meg mindent környezetedben, családodban, sportpályán, a horgásztó mellett, hogy vége legyen az orbáni ámokfutásnak.

Beszéld meg, győzd meg a kételkedőt a választás fontosságáról, a demokrácia visszaállításáról, a normális Magyarország lehetőségéről.
Ehhez nem kell O.Viktor!
DE ÖSSZE KELL FOGNI A DEMOKRATIKUS ERŐKNEK, MERT ÚJABB 4 ÉVET ÍGY NEM BÍRUNK KI!

esefe 2013.03.26. 06:18:20

És mindenki megpróbálja használni. A bolsik is, a fidesz is, a LMp is. Mondjuk a fidesznek legalább már összejött, de ők meg kormányoznak, minek?

Adalberto Gellenzeeri 2013.03.26. 06:50:08

Mostan ki kéne kérni magamnak, hogy nem vagyok végtelenül sötét vágóhidi marha. De körbepillantva kicsiny hazámon, nem tehetem, mert köröttem bíz nem hallok emberi beszédet, csak marhabőgést.Emelkedik a fidesz népszerűsége. Pont. Miről beszélnénk itten. A poszt jó és fájdalmasan igaz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.26. 08:14:37

Javaslom, az mszp licitáljon rá!

Van egy jó hírem Budapest... :-) Ingyér BKV bérlet. És persze a sörgyárak is éveken át luxusprofitit tettk zsebre...

különvélemény 2013.03.26. 08:42:46

"a szemtelenül profitmaximalizáló energiacégeket"

Itt azok cseszték el a dolgot, akik évről évre jóváhagyták a folyamatosan infláció feletti áremelést.
Az "emútnyócév" alatt kb. 50%-os infláció mellett közel háromszorosára emelkedtek a közüzemi árak.

Márpedig a privatizációkor az aktuális piacot vették meg, az is megérte nekik, akkor miért is az extra áremelés?

Netuddki. 2013.03.26. 08:55:23

"mindenki jobban jár"

Ha nincs mit enni és lefogysz akkor könnyebben megy a járás...

Netuddki. 2013.03.26. 08:57:53

@különvélemény: Ostoba demagóg duma a fidesztől. A rendszerváltás óta ott vannak a parlamentben ebből 7 évet kormányon. Csak most jöttek rá minderre? Mi a tökömet csináltak 23 évig? Arról nem is beszélve, hogy már nem hiszek nekik, mindegy mit mondanak, csak azt nézem amit tesznek...

Lencsés István 2013.03.26. 09:31:52

" .... nép valójában végtelenül sötét vágóhídi marha. .... "

Hát azok igen akik nem írják alá a rezsicsökkentésről szóló papírt ....

Sam the Ace 2013.03.26. 10:28:33

@Lencsés István: Nyomás aláírni! Aztán bégetni se felejts el mellé! Visszaérve a lakásodba meg állj meg a Kedves Vezető fényképe előtt és mondj el érte egy imát. Jó hozzánk a Kedves Miniszterelnök Úr! Ezt is elintézte. Pont mint a jogállamot.

esefe 2013.03.26. 10:36:59

@Sam the Ace: Mert az eszedbe sem jut, hogy valaki azért írja alá, mert egyetért. Én mondjuk elvből nem írok alá semmi ilyesmit, de azért had legyen meg az esély, hogy nem feltétlenül ostoba aki egyetért egy üggyel! Legalább akkora esély, hogy a primitíven buta aki nem.

különvélemény 2013.03.26. 10:38:59

@kovi1970:
Ezek tények, de nyilván vannak akiket a tények is zavarnak.

De a nem privatizált bkv-nél is ez volt:
2002 - 106 Ft
2010 - 320 Ft
Pont a háromszorosa, miközben a bkv a béka segge alá süllyedt.
50%-os inflációnál

"csak azt nézem amit tesznek"
2010 - 320 Ft
2013 - 350 Ft
15%-os emelés, 15%-os infláció mellett.

flort 2013.03.26. 10:40:20

@Lencsés István: már régebben meg akartam kérdezni tőled, hogy te tényleg ilyen sötét vagy? Elolvastad egyáltalán a posztot? Vagy mint Pavlov kutyája, a "rezsi" szó láttán elkezdesz nyáladzani?

Sam the Ace 2013.03.26. 10:46:05

@esefe: Egyetért vagy nem ért egyet, teljesen mindegy. Ha a fidesz akarja akkor be lesz vezetve, ha máshogy nem, akkor majd beleírják a 198. alkotmánymódosításba. Ez az egész csak arra jó, hogy erről beszéljen a birkahad és nem azokról az intézkedésekről, amik 8x annyit vesznek ki ugynabból a pénztárcából, amiből a csökkentett rezsit is fizeted. És mint ilyen intézkedés végtelenül demagóg és primitív. Nem hiába nem szólhat népszavazás költségvetési kérdésekről. Ez a "ne a zemberek fizessék meg" mantra, amit sokan elhisznek itthon, pont olyan szépen jelzi az ország szavazóképes lakosságának intelligenica szintjét, mint a Való Világ főműsoridőben produkált nézőszáma. Siralmas. Sajnos..

szamarhegy 2013.03.26. 10:50:44

@különvélemény: Tehát, akkor a szociknak 'köszönhetően' most a BKV-nál extra profit termelődik és a fideszes Főváros már 3 éve köszöni szépen a szocik infláció feletti emeléseit (is) tartalmazó jegyárakat?

Lencsés István 2013.03.26. 11:00:19

@flort: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Nem nagyon érdekel a rólam kialakított véleményed . 3 . elolvastam .

@Sam the Ace: Már aláírtam . Bégetni nem kell mellé , meg azt egy EMBER nem is tud .... Nekem nincsen vezetőm . Amúgy meg igen , ORBÁN VIKTOR - nak ezt meg kellene köszönni , és nem ilyen kurva gyengén ironizálni ezzel a jó dologgal , mint ahogy azt te teszed szánalmasan és névtelenül ....

flort 2013.03.26. 11:06:55

@Lencsés István: 3. pontodhoz lásd: 1. pont.

De csak kötekedj nyugodtan

Lencsés István 2013.03.26. 11:09:08

@flort: Igazad van hibáztam , elismerem , de attól még a mondandóm továbbra is áll . Ez nem kötekedés csak zavar az alapdolog hiánya ....

Larry Silverstein 2013.03.26. 11:09:14

A balliberálisok nem gyüjthetnek aláírást? Vagy jobban jönnek ki belőle, ha meg sem próbálják?

Hmmm?

flort 2013.03.26. 11:14:09

@Lencsés István: én pedig megpróbálok a formai dolgok helyett a lényegre koncentrálni. Most például arra, hogy mi az az "alapdolog"? És mi a mondandód? Hogy nem érdekel a véleményem?

/ yossarian / · http://yossarian.blog.hu/ 2013.03.26. 12:18:01

@pocakos focista: amúgy igaz, jól emlékszel, a fővárosi mszp-nek volt egy olyan ötlete, talán 2006-ban, hogy legyen ingyenes a tömegközlekedés, versenyt futva azzal, hogy fúrjunk alagutat a Duna alatt a Batthyány tértől a Borárosig. Ez is nívódíjas demagógia a javából.

@különvélemény: most lusta vagyok utánanézni, hogy milyen lehetősége van az államnak egy piaci árversenybe beleszólni, akár egy olyan érzékeny területen is, mint az energia. Lehet, csak az adókkal tud játszadozni legálisan. Az alapprobléma visszanyúlik a 90-es évekre, a privatizációs alkukra, amiben tökig benne van jobb és baloldal egyaránt.

@esefe: ezzel mindenki egyetért. Ha egy boltban 200 forintért nyomnak a kezünkbe medvecukrot, és nem 300-ért, senki sem utasítaná el.

/ yossarian / · http://yossarian.blog.hu/ 2013.03.26. 12:25:06

@különvélemény: a közösségi közlekedés különösen beteg nálunk. Az árak ugyanazok, mint Nyugat-Európában, a béreket meg ismerjük. Ez így annál is inkább gyalázatos, mert közszolgáltatásról beszélünk. (a rezsi kategória is az, csak ott pár éve, a piaci liberalizáció óta elvileg lehetőség van az árversenyre).

Larry Silverstein 2013.03.26. 12:27:46

@/ yossarian /: A londoni piros busz 2 font/menet. Bp-en 0,80.

/ yossarian / · http://yossarian.blog.hu/ 2013.03.26. 12:35:08

@Larry Silverstein: Ennyire nem vagyok jártas a dologban, de egy-két éve készült egy felmérés, amiben Budapest tömegközlekedése az egyik legdrágábbnak bizonyult a kontinensen. Vasútra ez ugyanúgy áll.
Amivel nem is lenne gond, a tömegközlekedés csak ilyen árak mellett működhet rentábilisen. (Nálunk még így sem). Csak annyi a bibi, hogy odakint a keresetek egy nagyságrenddel előrébb járnak. Illetve ez már nem most kezdődött, hanem évtizedekkel ezelőtt, vagyis volt lehetőség megtakarításra, mindenkinek van egy biztos anyagi háttér, tőke a háta mögött.

Larry Silverstein 2013.03.26. 12:46:13

@/ yossarian /: Azt nem tudom hogy a müködtetés mibe kerül, mert a tömegközlekedés nem önfenntartó sehol a világon.

De a jegyár még mindig az olcsók között van, nem kell mindent elhinni. Persze a bérekhez képest drágább a magyar, mint pl. az angol de egyébként messze van tőle.
Van alternatíva is, az autófenntartás annyiba kerül Londonban, hogy a magyarok a negyedétől fellázadnának, így a 2 fontos buszjegyet vigyorogva veszik meg..:)

Larry Silverstein 2013.03.26. 12:51:28

@/ yossarian /: A vasútnak is a személyszállítás része masszív veszteség (de rendszerben gondolkodva nem biztos hogy az). Amikor sokat vonatoztam, 75 és 66,5%-os kedvezménnyel, nem ült senki a vonatokon csak nyugger+katona+diák+vasutas, még a fél árat is csak kevesen fizették ki. Eközben Szlovákiában volt 10% kedvezmény egy szük rétegnek, oszt jónapot. A 2 vasút kb. egál színvonalban, úgyhogy ez a magyar állam részéről komoly népboldogítás volt.

/ yossarian / · http://yossarian.blog.hu/ 2013.03.26. 13:01:06

@Larry Silverstein: Az biztos, hogy nehezen elképzelhető egy tömegközlekedési rendszer önfenntartása, nálunk annál is inkább, mert pl. a Bkv örökölt a szocializmustól egy már kialakításában is gazdaságtalan, inkább az utazóközönség feneke alá játszó hálózatot. Ehhez hozzájön még az amortizáció, az elavuló infrastruktúra, a meredeken emelkedő dologi költségek, stb.
Vasúton meg azóta vannak igazán nagy gondok, amióta egy EU-s direktíva kimondja, hogy a teherszállítás nyereségéből nem lehet finanszírozni a személyszállítás veszteségeit. Igaz, előtte nem nagyon pörgött üzletileg az sem, azóta meg már el is adtuk.
A Malévről meg ne is beszéljünk, de már nem is kell. Igaz, ott meg felmerül, mennyiben vehetjük közszolgáltatásnak. Egy biztos, az államnak valamilyen módon biztosítania kell az állampolgároknak ezt a fajta helyváltoztatást is.

/ yossarian / · http://yossarian.blog.hu/ 2013.03.26. 13:06:15

@Larry Silverstein: Pár hónapja a minisztérium megüzente, hogy már nem is kezd ebben a ciklusban a kedvezmények átalakításához, mert ahhoz túl nagy meló, hogy ennyi idő alatt megcsinálja. Nem is értettem.
A hátterét persze igen, akkor ejtette a kormány az újabb IMF-mentőöv projektet, aminek ez egy előfeltétele lett volna. Így meg már nem lett nekik olyan fontos.
Pedig az, nagyon is. És nem az IMF két szép szeme miatt.

Larry Silverstein 2013.03.26. 13:06:32

@/ yossarian /: A BKV-t divat szidni, de kell Budapestnek és az országnak. Gyakorlatilag Bp.-n az autós közlekedés sokkal bonyolultabb mint a tömegközlekedés, sokkal környezetszennyezőbb és drágább.

Egyelőre a busz/villamos/metró sürün jár, más kérdés hogy biztosan vannak óriási pazarlások a rendszerben, és biztosan lehetne hatékonyabban csinálni - pl 4es metró.

Larry Silverstein 2013.03.26. 13:08:41

@/ yossarian /: Nyilván az ellenzék valszeg Bp-en fog némi erőt felmutatni 2014ben, a BKV racionalizálás mind munkavállalói, mind utasoldalon nagyon kényes politikailag. Ésszel és fokozatosan kell a konfliktusokat felvállalni, szvsz.

/ yossarian / · http://yossarian.blog.hu/ 2013.03.26. 13:13:08

@Larry Silverstein: ha Pest, akkor kerékpár:) Legalábbis szerintem. Persze, az aktuális időjárásra is tekintettel, ez nem mindig alternatíva.

Larry Silverstein 2013.03.26. 13:16:05

@/ yossarian /: De a bringásoknak is jó lenne ha feleannyi ótó lenne, gondolom.

lac64 2013.03.26. 14:19:16

@Larry Silverstein: Bécs: arckép nélküli szabadon átruházható egy hetes bérlet 10 euró, egy jegy 1 euro. Tiszta, pontos, sűrű, ebből a BKV legfeljebb az utolsónak felel meg.

lac64 2013.03.26. 14:24:30

@/ yossarian /: "most lusta vagyok utánanézni, hogy milyen lehetősége van az államnak egy piaci árversenybe beleszólni, akár egy olyan érzékeny területen is, mint az energia. Lehet, csak az adókkal tud játszadozni legálisan"
A MEH-nek ármegállapító jogosítványa van és volt, azaz, hogy mennyi volt a mindenkori lakossági gáz, villany ára, az tőlük függött.

különvélemény 2013.03.26. 22:25:07

@/ yossarian /: "most lusta vagyok utánanézni, hogy milyen lehetősége van az államnak egy piaci árversenybe beleszólni, akár egy olyan érzékeny területen is, mint az energia. Lehet, csak az adókkal tud játszadozni legálisan"

Az energia és mellesleg egyéb közüzemi árakat mindig jóváhagyatják.
Emlékszel a NEMLESZGÁZÁREMELÉS szlogenre?
Pedig addigra már mindent privatizáltak.
Ez egy ilyen terület, ahol az állam szeret beleszólni az árakba.

különvélemény 2013.03.26. 22:26:56

@/ yossarian /: "Ez így annál is inkább gyalázatos, mert közszolgáltatásról beszélünk."

Teljesen egyetértek, az az én bajom, hogy a folyamatos áremelésekkel semmilyen minőségi javulás sem történt, sőt, tovább romlott a szolgáltatás.

/ yossarian / · http://yossarian.blog.hu/ 2013.03.27. 10:03:52

@különvélemény: Az egyébként kérdés, hogy milyen keretek között teheti ezt meg, milyen szabályok vonatkoznak rá, milyen tól-ig határok mentén.
Ezért is írtam a poszt végén, hogy az EU bírósága elmarasztalhatja az országot, ha a törvényi szabályozás ellentétes a jogharmonizációval, vagy az előbb említett kereteket túlfeszítik az árcsökkentés előírásával,és bepöccenve rá is mennek erre a témára. Nem véletlen, hogy a magyar bírósági ítéletre (tegnaptól jogerős) is jogászkodással kellett válaszolni, rendeletalkotási jog megadásával.

Annyit még hozzátennék a téma egészéhez, hogy a rezsi nem elsősorban az árak miatt jelent súlyos terhet nálunk, nem azért viszi el a fizetés igen nagy százalékát, hanem mert a bérek nem ütik meg az elvárható egészséges szintet. Persze Ugandánál talán jobban állunk ebben a tekintetben, de egy európai országnak nyilván nem hátrafelé kell tekintgetni. Erről nem beszélni, és ezzel a bér/rezsi aránypárral kampányolni is a demagógia egyik formája valójában, ráadásul ezzel el is fedjük, feledjük a valódi problémát.
A szolgáltatás valódi költségeit (előállítás, szállítás, elosztás) pedig nem ismerjük, mégha repkednek is különféle számok most Fidesz-politikusok szájából. Ezeknek a hitelességét, ismerve a hazai politikai diskurzus minőségét, nyugodtan megkérdőjelezhetjük. Nem kell félteni persze a szolgáltatókat, a kalácsravaló biztosan megvolt nekik az utóbbi években, de a hozzászólásokban is parallel módon felmerült közösségi közlekedés témakörében is azt figyelhettük meg, hogy nem elsősorban az árakkal van a probléma, ez ma bekerülési költségen is ennyibe kerül, hanem a fizetésekkel.
süti beállítások módosítása